Tabele

Tabelele ne permit sa cream o retea dreptunghiulara de domenii, fiecare domeniu avand propriile optiuni pentru culoarea fondului, culoarea textului, alinierea textului etc.

Pentru a insera un tabel se folosesc etichetele corespondente <table>...</table>. Un tabel este format din randuri. Pentru a insera un rand intr-un tabel se folosesc etichetele <tr>...</tr> ( de la " table row "= rand de tabel ).Folosirea etichetei de sfarsit </tr> este optionala.

Un rand este format din mai multe celule ce contin date.

O celula de date se introduce cu eticheta <td>..</td>.

Tabel

In mod prestabilit, un tabel nu are chenar. pentru a adauga un chenar unui tabel, se utilizeaza un atribut al etichetei <tabel> numit border.

Acest atribut poate primi ca valoare orice numar intreg ( inclusiv 0 ) si reprezinta grosimea in pixeli a chenarului tabelului.

Daca atributul border nu este urmata de o valoare atunci tabelul va avea o grosime prestabilita egala cu 1 pixel, o valoare egala cu 0 a grosimii semnifica absenta chenarului.

Cand atributul border are o valoare nenula chenarul unui tabel are un aspect tridimensional.

    Exemplu: <table border="3">

Pentru a alinia un tabel intr-o pagina Web se utilizeaza atributul align al etichetei <table>, cu urmatoarele valori posibile: " left " ( valoarea prestabilita), " center " si "right ".

Culoarea de fond se stabileste cu ajutorul atributului bgcolor, care poate fi atasat intregului tabel prin eticheta <table>, unei linii prin eticheta <tr> sau celule de date prin eticheta <td>.

Valorile pe care le poate primi bgcolor sunt cele cunoscute pentru o culoare.

Daca in tabel sunt definite mai multe atribute bgcolor, atunci prioritatea este urmatoarea: <td>, <tr>, <table> ( cu prioritate cea mai mica ).

Culoarea textului din fiecare celula se pote stabili cu ajutorul expresiei:

<font color="valoare">...</font>.

Culori tabele

Dimensiunile unui tabel - latimea si inaltimea - pot fi stabilite exact prin intermediul a doua atribute, width si height, ale etichetei <table>.

Distanta dintre doua celule vecine se defineste cu ajutorul atributului cellspacing al etichetei <table>.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive, inclusiv 0, si reprezinta distanta in pixeli dintre doua celule vecine.
Valorea prestabilita a atributului cellspacing este 2.

Distanta dintre marginea unei celule si continutul ei poate fi definita cu ajutorul atributului cellpadding al etichetei <table>.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive, si reprezinta distanta in pixeli dintre celule si continutul ei.
Valorea prestabilita a atributului cellpadding este 1.

Dimensiuni tabel

Unui tabel i se poate atasa un titlu cu ajutorul etichetei <caption> ( de la "table caption" = titlu tabel ).

Aceasta eticheta trebuie plasata in interiorul etichetelor <table>...</table>, dar nu in interiorul etichetelor <tr> sau <td> Titlul unui tabel poate fi aliniat cu ajutorul atributului align al etichetei <caption> care poate lua una dintre valorile:

Exemplu: <table><caption align="top">Masini

Un tabel poate avea celule cu semnificatia de cap de tabel. Aceste celule sunt introduse de eticheta <th> ( de la " tabel header " = cap de tabel ) in loc de <td>.
Toate atribute care pot fi atasate etichetei <td> pot fi de asemenea atasate etichetei <th>. Continutul celulelor definite cu <th> este scris cu caractere aldine si centrat.
 
Cap de tabel
Alinierea pe orizontala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului align care poate lua valorile:
•    " left " ( la stanga );
•    " center " ( centrat , valoarea prestabilita );
•    " right " ( la dreapta );
•    " char " ( alinierea se face fata de un caracter ).
Alinierea pe verticala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului valign care poate lua valorile:
•    " baseline " ( la baza );
•    " bottom " ( jos );
•    " middle " ( la mijloc, valoarea prestabilita );
•    " top " ( sus ).
Aceste atribute pot fi atasate atat etichetei <tr> pentru a defini tuturor elementelor celulelor unui rand, cat si etichetelor <td> si <th> pentru a stabili alinierea textului intr-o singura celula.