Structura unei pagini Web


    Elementele HTML au multe ranguri. Tot ceea ce vezi, paragrafurile, banner-ul de deasupra, link-urile de navigare la dreapta si la stanga paginii, sunt toate elemente ale acestei pagini.

    Un element are trei parti: un tag de deschidere, continutul elementului si tag-ul de inchidere.

- <p> - tag-ul pentru deschiderea unui paragraf.
- Continutul elementului - paragraful propriu-zis.
- </p> - tag-ul de inchidere.

***Nota: Toate paginile web vor avea cel putin elementele de baza: html, head, title si body.
<html>element...</html>

    Un document HTML intotdeauna va incepe si va termina cu un tag <html> si respectiv </html>. Aceasta este spructura standard a unui HTML.
   

Elementul <head>
    Elementul <head> este cel care urmeaza. Atata timp cand il pui intre html si body totul ar trebuii sa fie OK. "Head" nu are nici o functie vizibila, asa ca vom discuta despre acest aspect in tutorialele ulterioare. Totusi vreau sa mentionez ca <head> poate oferi browser-ului informatii foarte utile. Se pot insera aici printre altele coduri Javascript sau CSS.
    Deocamdata insa il vom lasa gol cu exceptia faptului ca vom introduce urmatorul element pe lista, dar mai intai sa aruncam o privire fara el:


<html>
<head>
</head>
</html>

    Elementul <title>

    Pentru ca totul sa iasa bine trebuie sa pui tag-ul title inauntrul celui de head. Ceea ce vei scrie intre cele doua tag-uri title (<title> si </title>) va putea fi vizualizat ca si numele browser-ului, de obicei in partea din stanga sus. Alaturat avem si codul sursa:

<html>
<head>

<title> Prima mea pagina web!</title>

</head>
</html>

    Poti pune orice nume doresti, daoar tine minte ca numele descriptive sunt cele mai usor de gasit ulterior
   
    Elementul <body>

    Elementul body este cel care defineste inceperea continutului pagini propriu-zise (titluri paragrafuri ftografii muzica si orice altceva). Dupa cum poti vedea in meniul de la stanga, vom trata pe rand toate aceste elemnte de continut.
Deocamdata tot ce trebuie sa retii este ca body incapsuleaza tot continutul paginii.


Structura unei pagini web

Scrie elementele intr-un editor text si salveaza.
Atentie!!! Trebuie salvat cu extensia .htm, .html.

Vizualizeaza acum toata isprava intr-un browser (Internet explorer, Mozilla Firefox, Opera.

Culoarea unei pagini se precizeaza prin intermediul unui atribut al etichetei <body>. Culoarea fondului paginii Web se stabileste cu atributul bgcolor al etichetei <body>, de exemplu: <body bgcolor = culoare>. Urmatorul exemplu realizeaza o pagina cu fondul de culoare gri.