Ce este un site web?


Un site web (denumit si website, pagina web) este o colectie de fisiere (.html, .php, .asp, Imagini, Videoclipuri , baze de date) stocate pe calculatoare speciale, denumite servere de web hosting si accesibile intreg internetul.

Un site web este accesibil tuturor celor conectati la internet, prin intermediul unei adrese, numite domeniu, de genul www.numesite.ro sau www.numesite.com. Aceste domenii pot fi achizitionate de la furnizori autorizati si sunt unice.

Terminatia .ro indica de obicei spatiul geografic al paginii. .ro este terminatia(extensia) alocata Romaniei. Alte exemple de terminatii geografice sunt:

.us (United States) .de (Germania) .co.uk (Marea Britanie) .it (Italia) .es (Spania) .asia (Asia) .tv (Tuvalu) .cn (China) .eu (European Union)

Alte terminatii globale foarte utilizate sunt: .com (Comercial) .net (Network) .gov (Guverne) .biz (Business) .mil (Militar)

Nu exista o limitare din punct de vedere al serverului pe care este gazduit site-ul. Proprietarul unui domeniu .ro, de exemplu poate decide din ratiuni economice sa aleaga un server dintr-un data-center din Statele Unite. Site-ul va fi oricum accesibil oriunde in lume la adresa www.domeniu.ro .

Se presupune ca in lume exista peste 160 de milioane de site-uri web.

Cum functioneaza un site web?

Un site web este creat de un web designer sau de o agentie interactiva si dupa finalizare, fisierele sunt incarcate pe un server de web hosting, devenind disponibile pentru toate personele conectate la internet.

Un site web este format din

  • fisiere care dicteaza browserului cum sa afiseze informatia/imaginile in fereastra. Fisierele sunt create utilizand limbajul HTML ( HyperText Markup Language). Mai multe despre acest limbaj vom afla in cursurile urmatoare. Formatarea aspectului general al site-ului (pozitionarea, culorile elementelor) se face utilizand stanardul CSS (Cascading Style Sheets)
  • imagini create folosind aplicatii de grafica si fotografii (cele mai intalnite sunt de tipul .jpg, .gif si .png)
  • fisiere de animatie (create utilizand aplicatii de creare continut Flash sau SilverLight), videoclipuri
  • JavaScript-uri ( fisiere prin care pot fi create diverse actiuni si efecte vizuale)
  • fisiere PHP, care sunt create in limbajul de programare php. Acestea sunt utilizate pentru progmare site-urilor mai complexe in care sunt preluate informatii din baze de date, sau care necesita o interactivitate cu utilizatorul (formulare, cautari, cumparaturi online). Alt limbaj de programare dinamica foarte des intalnit este ASP
  • baze de date in care sunt stocate informatii de orice tip (text, documente, imagini, videoclipuri, etc.). Cele mai des intalnite formate de baze de date sunt MySQL(format gratuit) si MsSQL(format propriu Microsoft)


In momentul in care cineva acceseaza o adresa web, browserul preia si afiseaza automat dintre toate fisierele site-ului pe cel ce se numeste index.html sau index.php. Aceste fisiere includ adresele tuturor imaginilor, tot textul si celelalte elemente care vor fi afisate in fereastra.

Cand toate aceste elemente necesare pentru afisare sunt descarcate pe calculatorul tau, browserul poate afisa site-ul si procesul de incarcare se finalizeaza. Probabil ai observat ca exista site-uri care se incarca foarte greu. Acest lucru se intampla pentru ca acele site-uri contin imagini/text/videoclipuri de dimensiuni foarte mari si dureaza pana cand se descarca, dar si pentru ca poate conexiunea ta la internet nu este de o foarte mare viteza.


Procesul se repeta de cate ori dai click pe un buton pentru a deschide o pagina noua.